Het gaat slecht met de tabakszaken in Limburg. Winkels sluiten de deuren, zoals dit jaar de bekende zaak Augustus-Van Neer op de Markt in Sittard, de omzet daalt en de overheid doet roken steeds meer in de ban.
Jos Zuijdwijk, de voorzitter van NSO, brancheorganisatie voor tabaksdetailhandel in Nederland, vindt dat ondernemers meer tijd moeten krijgen om hun verdienmodellen te kunnen aanpassen. “Maatregelen stapelen zich veel te snel op. Er zijn momenteel nog 1500 tabakszaken in Nederland. Als we niet oppassen, zijn die over enkele jaren verdwenen. Dan hebben we het vooral over buurtwinkels, die een grotere functie hebben dan het verkopen van tabak.” Zuijdwijk doelt dan op de nieuwe diensten die deze winkels al zijn gaan aanbieden, zoals een post- of stomerijservice. Dit nog los van de sociale functie die buurtwinkels in wijken kunnen hebben.
Reclamevergoeding
Landelijk beleid stuurt aan op een rookvrije samenleving in het jaar 2040, zodat het percentage Nederlanders dat dan nog rookt maximaal 5 procent is. Belangrijk hierin is dat de nieuwe generatie zo weinig mogelijk in contact komt met roken. Over het preventieakkoord vindt op 3 september in de Tweede Kamer een plenair debat plaats, waarin wordt gesproken over:
Vooral dit laatste punt kan voor tabakszaken de sigaret van Damocles betekenen. Zuijdwijk legt uit: “Een gemiddelde tabakswinkel haalt zijn omzet voor ongeveer een kwart uit de reclamevergoeding vanuit de tabaksindustrie. Afhankelijk van de grootte van de winkel en de etalages, levert dat gemiddeld 10.000 euro per jaar op. Als dat wegvalt, zullen nog veel meer ondernemers in deze branche de deuren moeten sluiten.”
Limburg
In Limburg zijn er 66 winkels aangesloten bij de NSO. Dat betekent volgens Zuijdwijk dat er ongeveer honderd tabakswinkels in onze provincie in bedrijf zijn. Enkele jaren geleden waren dat er nog ruim 120. Als de bovengenoemde maatregelen snel worden ingevoerd, weet Zuijdwijk dat tientallen van deze Limburgse ondernemers het erg moeilijk krijgen om het hoofd boven water te houden. “We moeten niet vergeten dat onze leden wekelijks ruim een miljoen klanten ontvangen. In 90 procent van de gevallen hebben we het dan over buurtwinkels met tevens een sociale functie. Bij een faillissement verdwijnt veel meer dan slechts een winkel. Het is een verlies voor de hele wijk.”
E-sigaret
Zuijdwijk vindt dat ondernemers meer tijd moeten krijgen om hun verdienmodellen aan te passen aan nieuwe maatregelen. “2040 Is immers nog ruim twintig jaar van ons verwijderd. Pas bijvoorbeeld de regels op het gebied van uitstalling toe op sigaretten en shag, maar geef ons voor gerelateerde producten zoals sigaren of E-smokers een uitzondering. Vooral bij dit laatste product, aangezien de onderzoeken naar de schadelijkheid van de E-sigaret elkaar nog enorm tegenspreken.”