Vragen en antwoorden over elektronische dampwaren
Elektronische sigaret
- Dit verschilt per type en soort. Belangrijk om te weten is dat e-sigaretten echte gebruiksartikelen zijn en dus onderhevig zijn aan slijtage. Een batterij gaat doorgaans 150 tot 300 volledige oplaadbeurten mee, hierna zal de batterij waarneembaar in verval treden. De batterij werkt dan nog wel en is ook zeker veilig, het zal de gebruiker slechts opvallen dat, na 150 tot 300 oplaadbeurten, de batterij steeds sneller leeg raakt. Een navulbaar vloeistofreservoir zal vervangen moeten worden bij breukschade of lekkage door bijvoorbeeld defecte o-ringen. Ook kan het zijn dat in de loop van de tijd het contactpunt van het vloeistofreservoir naar de batterij toe slijten en deze geen goed contact meer maakt. Ook dan is het van belang het vloeistof reservoir te vervangen.
- Een e-sigaret is een elektronisch apparaat net zoals een GSM of tablet. Houd deze daarom altijd stof- en vochtvrij, het bewaren van de e-sigaret in een etui kan de levensduur bevorderen. Bij navulbare tankjes is het van belang het mondstuk dagelijks en de tank wekelijks schoon te maken. Dit kan gewoon met kraanwater. Ook het verdampingselement (coil) zal periodiek vervangen dienen te worden. Bij sommige e-sigaretten kan de gebruiker slechts alleen de coil vervangen, bij andere e-sigaretten dient het gehele vloeistofreservoir vervangen te worden omdat de coil hierbij geïntegreerd is.
- Milli-Ampere-hour (milli-ampère-uur) . Het zegt iets over de capaciteit van de batterij. Hoe hoger het getal, des te langer de batterij meegaat voordat deze weer opgeladen dient te worden.
De e-sigaret kan altijd veilig via de PC of laptop opgeladen worden middels een USB laadkabel. Bij starterssets wordt altijd de juiste USB laadkabel meegeleverd. Om e-sigaretten via het stopcontact op te laden dient er gebruik gemaakt te worden van een adapter (stekkerblokje) met een maximale stroomsterkte van 1 ampère en een maximale spanning van 5 volt. Snelladers van GSMs en tablets zijn doorgaans niet geschikt voor het laden van e-sigaretten. Deze zijn te krachtig met mogelijke batterij schade of onveilige situatie tot gevolg.
- Vanaf dat de coil gebruikt wordt, zal de smaak afnemen. Gemiddeld genomen gaan coils 2 weken mee. Dit is sterk afhankelijk van het gebruik en de soort e-liquid die gebruikt wordt. Een donkere e-liquid of e-liquid met een hoog nicotinegehalte zal de coil sneller aantasten. Ook kan het per merk verschillen; sommige coils zijn van betere kwaliteit en kunnen dan ook langer dan 2 weken mee gaan. Geadviseerd wordt de klant hier zelf gevoel mee te laten krijgen en dit op smaak te laten aftasten.
- Voor volwassen rokers die willen omschakelen van roken naar dampen. E-sigaretten mogen niet verkocht worden aan personen onder de 18 jaar. Bij zwangere vrouwen of zij die borstvoeding geven wordt het gebruik van een e-sigaret afgeraden.
- E-sigaretten zijn een alternatief voor het roken. De nicotineverslaving kan hiermee afgebouwd worden.
- Ja, uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dampen significant minder schadelijk is dan roken. Dat het minder schadelijk is betekent niet dat het gezond is. Zeg daarom ook nooit dat dampen gezonder is dan roken.
- Ieder elektronisch apparaat met een accu dat onjuist gebruikt wordt, kan voor onveilige situaties zorgen. Zo kan de accu vlam vatten wanneer de e-sigaret niet met de juiste apparatuur opgeladen wordt, of wanneer deze blootgesteld wordt aan extreme hitte. Bij juist gebruik is de e-sigaret een veilig apparaat. Adviseer klanten hun dampwaar altijd bij gecertificeerde verkooppunten aan te schaffen en deze te gebruiken zoals voorgeschreven en om niet over te gaan tot het zelfstandig veranderen van de producten en het toebehoren.
- Er kunnen heel veel verschillende oorzaken zijn waarom een e-sigaret lekt. Bij navulbare systemen ligt het vaak aan het overvol vullen van de tank, een defecte coil of het niet goed sluiten van de tank. Bij voorgevulde systemen, zoals cartridge e-sigaretten, komen lekkages weinig voor. Bij alle e-sigaretten geldt dat deze kunnen gaan lekken bij druk verschil (vliegtuig, temperatuur verschillen binnen en buiten) of bij het langdurig niet gebruiken.
- Dit is afhankelijk van de vliegmaatschappij. Er mag niet gedampt worden in een vliegtuig. De e-sigaret batterij mag doorgaans alleen vervoerd worden in de handbagage. Dit omdat li-ion batterijen niet toegestaan zijn in het ruim. Het beste is om de navulbare e-sigaret zonder e-liquid mee te nemen tijdens de vlucht. Bij cartridge systemen is het handig om de cartridge en batterij van elkaar los te halen. Advies hier in is om altijd navraag te doen bij de vliegmaatschappij.
E-liquids
- Dit is niet mogelijk. Roken en dampen berusten op twee verschillende processen en daarbij zit er in e-liquids geen echte tabak. Daarnaast is het ook heel erg persoonlijk hoe een damper een e-liquid ervaart.
- E-liquids zijn het best te gebruiken binnen twee jaar na productie datum.
- Dit hangt af van het gebruik en het soort e-sigaret. Sommige e-sigaretten verdampen meer e-liquid per hijsje. Ook verschilt het per gebruiker; de één kan langer inhaleren dan de ander. Bij beginnende dampers ligt dit tussen de 3 en 5 dagen.
- Milligram per milliliter. Dit zegt iets over hoeveel milligram nicotine er per milliliter vloeistof in een flesje e-liquid zit.
- Ja, dit om een smaak-block te voorkomen. Elke dag hetzelfde dampen maakt uiteindelijk de tong minder gevoelig voor die smaak e-liquid. Door zo nu en dan te wisselen houd je de smaak optimaal.
- Nee, de damp die vrijkomt bevat slechts een kleine hoeveelheid waterdamp. De basis van e-liquid bestaat uit vegetable glycerine (VG) en propylene glycol (PG).
- E-liquid bestaat uit vegetable glycerine (VG) en propylene glycol (PG). Hieraan zijn smaakstoffen toegevoegd. Optioneel zijn; nicotine, geur- en kleurstoffen. Ook is het mogelijk dat er water en smaakversterkers zijn toegevoegd aan een e-liquid.
- PG staat voor propylene glycol. Het is een heldere, kleur- en geurloze vloeistof. Bij het verwarmen van deze vloeistof komt er damp vrij. Deze stof zien we ook terug in rookmachines in discotheken en theaters. De PG die gebruikt wordt in e-liquids is geschikt voor de voedselindustrie en wordt hier dan ook dikwijls in gebruikt. PG laat zich goed mengen met geur-, kleur- en smaakstoffen. Maar ook met nicotine, daarom wordt o.a. deze stof gebruikt als drager in e-liquids.
- VG staat voor vegetable glycerin. Het is een heldere, kleurloze en stroperige vloeistof. VG smaakt zoet en is niet giftig. VG wordt gebruikt in voedsel, medicijnen en cosmetica. Omdat VG een hoge viscositeit heeft wordt deze vaak gemengd met water. Ook het mengen met PG zorgt er voor dat de vloeistof niet te dik is. 100% VG e-liquids zijn vanwege de hoge viscositeit niet geschikt voor elke e-sigaret.
- Propylene glycol (PG) kan allergeen zijn voor sommige mensen. Een e-liquid met een hogere concentratie aan vegetable glycerine (VG) kan voor gebruikers die last ondervinden van PG een uitkomst bieden.
- E-liquids waarbij er gebruikt gemaakt wordt van nicotine dat op een andere wijze vervaardigd is. Hierbij voelt de prikkel in de keel minder zwaar dan bij standaard e-liquids en is de nicotinebehoefte van het lichaam sneller bevredigd. Nic Salts zijn niet geschikt voor e-sigaretten waar veel damp mee geproduceerd wordt.
- E-liquids conform de TPD2 en die voldoen aan de Europese kwaliteitseisen en regelgeving bestaan hoofdzakelijk uit dezelfde ingrediënten. Hierdoor is het mogelijk om e-liquids met elkaar te mengen. Advies hierin is om alleen te mengen met e-liquids binnen dezelfde lijn om zo bijvoorbeeld op een gewenste nicotinegehalte te komen. De verkoop van e-liquids op basis van het z.g.n. ‘Shake & Vape’ om zo tot een groter volume te komen is bij wet verboden.
Wetgeving & verkopen
- Aan klanten die onmiskenbaar 18 jaar of ouder zijn. Bij twijfel altijd vragen om een identificatiebewijs en dit goed controleren. Geen 18? Geen verkoop!
- Binnen 6 maanden na aankoop ligt de bewijslast bij de verkoper. Bijvoorbeeld door aan te tonen dat de consument de e-sigaret niet goed heeft gebruikt. Het blijft lastig voor de detaillist om de klant te wijzen op foutief gebruik van de e-sigaret buiten de garantie. Maak bij de aanschaf duidelijk kenbaar dat e-sigaretten, met name de batterijen, onderhevig zijn aan slijtage. Overleg ook met de leverancier welke garantie zij geven. Doorgaans geven leveranciers 3-6 maanden garantie op baterijen en complete sets. Tankjes, mondstukjes en coils vallen vaak onder de noemer DOA (Death On Arrival)
- Ja, zo dienen de verpakkingen van elektronische dampwaren altijd met de waarschuwingsteksten naar voren gericht in het schap te staan. Meer regels m.b.t. de winkel presentatie zijn te vinden in de tabaks- en rookwarenwet.
- De Nederlandse Voedsel en Warenwet Autoriteit (NVWA) controleert of (web)winkels zich houden aan de tabaks- en rookwarenwet.
- Ja, mits de klant een vergoeding betaalt.