Arbeidsongeschiktheid

U staat er niet bij stil, maar wat gebeurt er met uw onderneming als u arbeidsongeschikt wordt? Een uitkering voor een ondernemer is er alleen als u onder bijstandsniveau komt. Het is dan ook zeker de overweging waard om een Arbeidsongeschiktheidsverzekering af  te sluiten.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
Een ongeluk kan iedereen onverwacht treffen. Ook een ondernemer kan door ziekte of een ongeval voor een langere periode of in het ergste geval zelfs blijvend worden uitgeschakeld. Niet alleen is er lichamelijk leed, maar ook financieel. Want wat gebeurt er dan met uw inkomen? Immers, een ondernemer die niet werkt, heeft geen inkomen uit arbeid. Voor u als ondernemer is het risico van arbeidsongeschiktheid te groot om zelf te dragen.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) biedt een ondernemer rust en zekerheid, maar is geen goedkope verzekering. Aan de andere kant kunt u het ook zo duur maken als u zelf wilt. Hoe bepaalt u welk inkomensbedrag verzekerd moet worden en aan welk premiebedrag moet u denken? Hierin werken diverse voorwaarden mee. Vraag een offerte op bij uw verzekeringstussenpersoon.
Let bij het afsluiten van een AOV verzekering op de dekking van de verzekering en met name op de uitsluitingen.

Bent u een startende ondernemer?
Dan zij er twee mogelijkheden voor verzekeren, via het UWV en het afsluiten van een Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

1. UWV
Indien u voorheen werknemer was, bestaat de mogelijkheid om een deel van de sociale verzekeringen vrijwillig via het UWV  te continueren. Dit dient binnen dertien weken na het starten van het eigen bedrijf bij het UWV te worden aangevraagd. 

Onderstaande sociale verzekering komen hiervoor in aanmerking:

  • ziekte, de Ziektewetverzekering;
  • verlof bij zwangerschap en bevalling: onderdeel van de Ziektewetverzekering;
  • langdurige arbeidsongeschiktheid: de WIA-verzekering;
    Een verzekering bij het UWV voor werkloosheid is niet mogelijk, deze mogelijkheid is er alleen voor alfahulpen en particuliere hulpen.


2. Starters- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Startende ondernemers komen bij de meeste verzekeraars in aanmerking voor een zogenaamde starters-AOV. Deze bestaat in verschillende varianten, maar bijna altijd met een zogenaamde starterskorting. Verzekeraars trachten hiermee te voorkomen dat een startende ondernemer die doorgaans te maken krijgt met hoge aanloopkosten, juist om die reden afziet van een AOV. Heeft u geen AOV afgesloten en wordt u arbeidsongeschikt, dan kunt u bij langdurige arbeidsongeschiktheid uiteindelijk in de bijstand terechtkomen. Is er een partner met een eigen inkomen, dan bestaat zelfs de kans dat u geacht wordt geheel of gedeeltelijk rond te komen van het inkomen van die partner.