Het Nieuwe Winkelen (HNW)
Wat betekent Het Nieuwe Winkelen voor u als ondernemer? Hoe kunt u de ontwikkelingen volgen? Waar haalt u de kennis over dit onderwerp vandaan? De NSO vindt het belangrijk dat u goed geinformeerd bent over dit onderwerp. Daarom nemen wij u mee in een aantal artikelen over dit onderwerp. Ieder artikel belicht een ander onderdeel van Het Nieuwe Winkelen. Alle artikelen samen vormen een naslagwerk voor u als ondernemer en misschien wel het vertrekpunt van Het Nieuwe Winkelen voor uw eigen winkel.
Door op de titel te klikken, verschijnt het betreffende artikel.
Winkelen is de laatste jaren sterk veranderd o.a. door de opkomst van Internet en de vele nieuwe mogelijkheden die dit biedt. Daardoor is ook het winkelgedrag van de consument sterk veranderd. Bij Het nieuwe winkelen maakt de consument niet alleen gebruik van de fysieke winkel, maar ook van Internet. Hij wil flexibel zijn om de ene keer in de winkel te shoppen en de andere keer online.
De winkels in tabaksdetailhandel zijn laagdrempelig. Ondernemers staan dicht bij hun klanten, de winkels zitten op leuke plekken en verkopen naast een regulier assortiment ook vaak unieke/lokale producten. We zitten in een branche waar de rol van de lokale winkel niet te onderschatten is. De consumententrouw is hoog. Maar diezelfde consument bepaalt wel de koers. Hoe kunt u als ondernemer daar ook onderdeel van worden, zonder uw eigen identiteit te verliezen? Of te wel: hoe kunnen we de fysieke winkel koppelen aan het internetkanaal? Moeten we onze grenzen verleggen? Hoe kunnen we ons voorbereiden? Als we het fysieke kanaal en het internetkanaal samen willen brengen dan moeten we daaraan gaan werken, zodat we voorbereid zijn op de nieuwe consument.
De NSO vindt het belangrijk dat u als ondernemer vertrouwd raakt met de nieuwe wijze waarop de consument winkelt. Winkels moeten authentiek blijven maar tegelijkertijd wel investeren in nieuwe kanalen die de consument gebruikt. De uitdaging daarbij wordt om nu razendsnel online aan te haken door het voor de tabaksdetailhandel relatief nieuwe internetkanaal te koppelen aan het bestaande fysieke kanaal. Door de fysieke winkel een belangrijke rol toe te kennen, stimuleert u de rol van uw eigen lokale winkel. Als NSO willen wij u daarbij graag ondersteunen waar nodig.
De NSO stimuleert de bekendheid met Het Nieuwe Winkelen (HNW) door het aanbieden van een korte presentatie over dit onderwerp op de jaarlijkse ondernemersavonden en het aanbieden van workshops over dit onderwerp.
De consument van nu is kritischer geworden: hij wil weten wat er op de markt beschikbaar is en lezen wat anderen van producten vinden. De consument verwacht bij online winkelen dezelfde beleving als in de fysieke winkel. De hedendaagse consument is daarmee steeds meer een cross channel shopper geworden en hij wil daardoor overal en altijd toegang hebben tot de producten die hij wil kopen. Redenen om naar een winkel te gaan verschillen per branche (inspiratie, oriëntatie, productvergelijking, advisering, service, aankoop). Puur online kopen lijkt zijn hoogtepunt te hebben gehad. Lang niet alles wordt online beslist en aangeschaft, ook al lijken de explosief groeiende verkoopcijfers van online retail een andere indruk te geven. Uit onderzoek blijkt dat consumenten die cross channel shoppen bijna 30 procent meer uitgeven dat de single channel shopper. Bovendien zijn zij meer tevreden en loyaler aan een organisatie. Consumenten die online bestellen en in de winkel afhalen, geven gemiddeld 58 procent meer uit.
Sinds consumenten gebruik maken van meerdere kanalen, gaat het bij het opstellen van de strategie niet om de vraag welke kanalen in te zetten, maar waar ze te combineren? Er is oneindig veel mogelijk op het gebied van kanalen, de ontwikkelingen gaan snel en het aantal mogelijkheden voor innovatie op kanaalgebied is enorm.
De NSO stimuleert de bekendheid met Het Nieuwe Winkelen (HNW) door het aanbieden van een workshop Internet en Social Media.
Consumenten raadplegen meer dan ooit hun smartphone om (onderweg) gegevens als openingstijden, locatie en assortiment te zoeken. Inmiddels zijn er in Nederland 8 miljoen smartphones in gebruik. In 2014 maken naar verwachting meer mensen gebruik van mobiel dan van vast internet via pc of laptop. De verwachting is dat in 2020 de mobiele telefoon het belangrijkste informatiekanaal wordt voor de consument.
Als ondernemer is het belangrijk dat u zichtbaar en vindbaar bent op internet. Met een mobiele website bent u als ondernemer goed zichtbaar en vindbaar op internet. 58% van het internetverkeer vindt plaats via mobiel (bron: Opta 2012).
Waarom is een mobiele website belangrijk voor mij als ondernemer?
Het inzetten van een mobiele website kan interessant zijn, maar de meerwaarde in de vorm van extra klanten en omzet is alleen dán succesvol wanneer u deze actief gebruikt. In Nederland zijn de meeste retailers in de Tabaksdetailhandel georganiseerd in franchiseorganisaties en inkoopgroepen. Het aanbod van websites door de commerciële organisaties is divers: van volledig uitgeruste websites met webshop tot beknopte website met weinig functionaliteiten.
Het gebruik van internet en social media door ondernemers
Om de consument te voorzien in zijn informatiebehoefte én een directe verbinding te maken met het Internetkanaal (websites vanuit branche/commerciële organisatie of fabrikanten) is het inzetten van internet en social media als Facebook en Twitter door u als ondernemer aan te bevelen. Dit zijn relatief simpele initiatieven om ingevoerd te kunnen worden. Doelstelling daarbij is het vasthouden van bestaande klanten en het aantrekken van nieuwe klanten. Het volgen van een workshop door de ondernemer is hierbij aan te bevelen. Kijk voor meer informatie op het NSO Cursusplein.
Social Media biedt kansen om te laten zien dat je trots bent op uw winkel. Daardoor kan het bijdragen aan een beter imago bij klanten, leveranciers en vakcollega’s. Het delen van informatie en kennis met groepen kan zelfs leiden tot een beter beeld van uw winkel. Daardoor is het mogelijk de service naar uw klanten en de klantenrelatie te verbeteren. Welke social media ga ik inzetten?
Het gebruik van social media wordt vaak onderschat en te snel door bedrijven ingezet. Hoe vaak wordt er geroepen dat je als ondernemer op facebook en twitter moet zitten, omdat daar iedereen op zit? Maar hoe bereikt u die mensen, is dan de vraag? Een social media strategie zal u helpen om gestructureerd te werk te gaan. Het helpt u beslissen welk platform en welke invloedrijke mensen het beste ingezet kunnen worden, om zo relevant en betrouwbaar mogelijke content te versturen naar de doelgroep.
Bij de inzet van internet en social media door u als ondernemer dienen de doelstellingen per activiteit geformuleerd te worden: Wat wilt u bereiken met welke inzet? De doelstellingen dienen daarbij vooral meetbaar te zijn. Het is noodzakelijk om doelgroepen te benoemen en te weten op welke websites uw doelgroep haar informatie vindt en hoe en op welke social media tools de doelgroep actief is.
Net als bij de opkomst van e-mail en internet ontstaan nieuwe vragen bij het gebruik van social media. Privé-gerelateerde zaken en werk gerelateerde zijn niet zo gemakkelijk te scheiden en dat hoeft ook niet. Uitgangspunt is dat social media een waardevolle bijdrage aan uw winkel leveren, zoals e-mail en internet dat ook hebben gedaan en nog steeds doen. Bij nieuwe ontwikkelingen zie je vaker dat een aantal werkgevers en werknemers vooral de bedreigingen zien, anderen zien vooral de kansen. Om u niet te laten leiden tot misverstanden, biedt de NSO een workshop aan over het gebruik van internet en social media.
Klik hier voor meer informatie over deze workshop.
Verschillende doelgroepen verlangen een verschillende benadering. Het is belangrijk dat de social media die u gebruikt aansluit bij dat van uw doelgroep. Maak een plan van aanpak en kijk wat er gebeurt. Vergeet daarbij vooral niet de resultaten te meten.
Stap 1
Stel uzelf de volgende vragen:
-Wie zijn mijn klanten?
-Wie wil ik bereiken?
-Zitten al mijn klanten op dezelfde Social Media kanalen?
Verschillende mensen maken gebruik van verschillende Social Media platformen. Daarnaast gebruiken mensen Social Media op verschillende manieren. Het is belangrijk dat het Social Media gebruik van uw winkel aansluit bij dat van uw doelgroep.
Stap 2
De volgende stap die genomen moet worden is het bepalen op welke Social Media platformen de doelgroep actief zijn. Ook is het belangrijk om te bepalen waarvoor de doelgroep Social Media gebruikt. In deze stap moet u antwoord vinden op de volgende vragen:
-Op welke Social Media platformen is mijn doelgroep actief?
-Hoe gebruikt mijn doelgroep Social Media?
-Welke informatie vindt mijn doelgroep interessant?
Stap 3
Als u antwoord hebt gevonden op deze vragen dan is het tijd om een concrete strategie met targets en deadlines uit te denken. Een Social Media strategie zorgt ervoor dat u weet of u op het juiste pad zit. Als u geen duidelijke doel hebt waar u naartoe wilt werken kunt u niet verifi-eren of er misschien van strategie veranderd moet worden. Dit geldt ook voor Social Media. Stel u komt erachter dat uw doelgroep vooral actief is op zowel Facebook als Twitter, dan kunt u aan de hand hiervan bepalen dat u na een jaar 1000 volgers op twitter wilt hebben en 500 likes op Facebook. Het is ook belangrijk dat de communicatie vanuit uw bedrijf geen eenrichtingsverkeer aan informatie is. Bepaal voor uzelf hoe veel informatie u wilt delen met uw volgers, maar probeer tevens ook interactie te creëren. Een van de voordelen van Social Media is dat Social Media je in staat stelt om zowel grote massa’s mensen te bereiken maar tegelijkertijd ook de vrijheid geeft om direct en op een persoonlijke manier klanten te helpen.
Stap 4
De laatste stap die moet worden genomen is het omgaan met feedback. Heeft u eenmaal voor uzelf besloten welke Social Media kanalen u wilt gebruiken en heeft u een strategie uitgewerkt ten aanzien van hoe u ze wilt gebruiken en onderhouden, dan is het natuurlijk belangrijk om te kijken of u de resultaten boekt die u hebt voorgenomen. Het is belangrijk om kritisch te zijn naar de resultaten die u boekt. Zijn dit de resultaten die u zich had voorgenomen? Zo niet, kijk hoe u uw strategie kunt aanpassen zodat u wel de gewenste resultaten kunt boeken.
Bron: www.trainingonlinemarketing.nl
Met het gebruik van internet en social media wilt u als ondernemer natuurlijk weten wat het u oplevert. Het is een open deur, maar dat is het niet voor niets: hoe goed u het ook doet, een verwijdering, een toevoeging of zelfs maar een klein basiselement kan al een groot verschil maken in de conversie. Het wordt vaak gezegd: een geoptimaliseerde website zorgt voor meer conversie. Toch blijken veel websites dit nog niet te bieden. De tips hieronder lijken soms open deuren, maar het zit geraffineerder in elkaar dan je wellicht denkt. Lees ze daarom goed en probeer vooral de samenhang in de gaten te houden.
Om het gebruik van uw eigen website te meten kunt u gebruik maken van Google Analytics. Google Analytics vertelt je onder meer hoe bezoekers op je site zijn gekomen, wat de meest populaire onderdelen van je website zijn, wat jouw klanten hebben gedaan op je site en hoeveel tijd bezoekers gemiddeld doorbrengen. Kortom: veel algemene informatie.
Aan de slag met Google Analytics? Klik dan hier voor de handleiding.
Onderstaand een aantal tips die het verkeer naar uw website kunnen bevorderen:
- Zorg voor links naar uw website: dit bevordert zowel het aantal bezoekers als de naamsbekendheid. Met andere woorden: zonder links naar je website, wordt je website niet gevonden. En voor Google geldt: hoe meer links hoe beter. Als de Googlebot overal op internet links naar je website tegenkomt, zal het systeem concluderen dat er heel veel internetgebruikers zijn die je website de moeite waard vinden. Lok geen bezoekers naar je website, terwijl ze daar eigenlijk niets te zoeken hebben. Google kijkt niet alleen naar het klikgedrag op de eigen site, maar ook naar de tijd die het duurt voordat een gebruiker zich opnieuw op hun website meldt. Is een bezoeker binnen een paar tellen terug, dan voldeed het zoekresultaat blijkbaar niet aan de verwachtingen. Daardoor zal het zoekresultaat wat verder naar beneden geplaatst worden.
- Probeer niet overal op gevonden te worden: maak keuzes en meet/kijk vooral wat er gebeurt naar aanleiding van de communicatie die je gebruikt. Dus: bezint eer ge begint. Maak bij voorkeur een lijstje van zo'n 10 tot 15 steekwoorden of korte zinnen die je onderscheiden van je concurrentie. Zorg er vervolgens voor dat je deze termen gebruikt op je buttons, als alineatitels en in je teksten. Hoe concreter en unieker je steekwoorden, des te groter is de kans dat je hoog scoort in de zoekresultaten. Zet dus niet te breed in, want dan scoor je op alle termen matig.
- Gebruik de technische mogelijkheden: maak een koppeling met Facebook en Twitter.
- Zorg voor regelmatige updates: zorg dat het nieuws/de actie actueel is. Een site waar nooit iets aan verandert, die veroudert. Een website die regelmatig inhoudelijk wordt aangepast daarentegen, die wordt wat vaker door Google bezocht. Probeer daarom minstens iedere 2 weken je site te updaten. En als u kortingen biedt, zorg dan dat mobiele gebruikers gemakkelijk toegang hebben tot deze kortingcoupons, zodat klanten ze direct, zonder gedoe, kunnen gebruiken in uw winkel.
- Meld je website niet ineens overal aan, maar maak keuzes en kijk wat er gebeurt.
- Heb geduld. Het internet is groot. Google heeft dus best wat tijd nodig om alles in de gaten te houden en te verwerken. Zeker in de beginfase of als je niet zo vaak wijzigingen aanbrengt op je website, kan het zomaar een paar weken duren voordat Google het door heeft. Als een aanpassing dus niet direct resultaat oplevert, betekent dat niet per definitie dat het geen zin had.