Verzekeringen, verbouwen en onderhouden

Verzekeringen
Grofweg zal de verhuurder zorgdragen voor de verzekering van het pand (de opstal) en bent u als huurder verantwoordelijk voor alles wat er in staat.

Verbouwen, onderhoud en reparatie
Een huurpand mag u als huurder niet zomaar verbouwen. Daarvoor zijn afspraken met de verhuurder nodig. Leg deze afspraken schriftelijk vast. Ook onderhoud is een belangrijk aspect van het huurcontract. Een slecht onderhouden pand kan de uitoefening van uw bedrijf bemoeilijken. Maak hier dus goede afspraken over.

Verbouwen
Veranderingen die zonder noemenswaardige kosten te verwijderen zijn, mag u in beginsel zonder toestemming van de verhuurder aanbrengen. Een gehuurd pand moet bij de beëindiging van de huurovereenkomst in principe worden hersteld in de oorspronkelijke staat. U kunt ook afspreken met de verhuurder dat u bij vertrek de verbouwing niet ongedaan hoeft te maken of dat u een vergoeding krijgt van de verhuurder. Als de verbouwing niet ongedaan gemaakt wordt, dan worden de wijzigingen en de verbeteringen die u aanbrengt, eigendom van de verhuurder. Dit heet natrekking.
Als de verhuurder weigert zijn toestemming te geven voor ingrepen die noodzakelijk zijn voor de bedrijfsvoering, kunt u de Kantonrechter om vervangende toestemming vragen.

Onderhoud en reparatie
De verhuurder is verplicht om het gehuurde zonder gebreken ter beschikking te stellen en het te onderhouden. De huurder is zelf verantwoordelijk voor de kleine gebreken. Er is sprake van een gebrek als het gehuurde niet in een staat is die men van een soortgelijk goed onderhouden pand mag verwachten. Op gebreken die bij het aangaan van de huurovereenkomst kenbaar zijn gemaakt kan de verhuurder over het algemeen niet worden aangesproken. De beschrijving van de staat van het pand in de huurovereenkomst is dus van groot belang! Als de verhuurder zijn onderhoudsverplichtingen niet nakomt ondanks schriftelijke aanmaning door de huurder, dan kan de huurder zelf tot actie overgaan. De huurder mag het onderhoud dan zelf plegen en de kosten verrekenen met de huurprijs, mits hij de verhuurder hierop vooraf schriftelijk heeft gewezen.

Gevelreclame
Let er op dat in uw huurovereenkomst het ophangen van gevelreclame niet wordt verboden. Ook als u nu nog geen gevelreclame wilt aanbrengen, kan er een moment komen dat u dit wel wilt. Als dat in de huurovereenkomst expliciet verboden wordt, zult u hier apart toestemming voor moeten vragen van de verhuurder.