Let op: fraudeurs actief via e-mail
Nu IBAN/SEPA ingeburgerd is werd het even stiller op het front van de phishing en malwaremail uit naam van een bank. Fraudeurs zijn echter creatief en inmiddels rollen de mails weer binnen. ABN AMRO en Rabobank worden misbruikt om ontvangers te verleiden een link aan te klikken waarmee zogenaamd een nieuwe pas kan worden aangevraagd of een nieuwe Raboscanner besteld kan worden. Banken communiceren nooit via de e-mail, dus trap er niet in en klik niets aan! Dit zijn nepmails. Ook Bol.com waarschuwt voor nep e-mails die lijken op mails van Bol.com waarin gevraagd wordt een zip-bestand te openen ivm een bestelling die wordt verzonden. Open dit zip-bestand niet, deze bevat een virus waarmee cybercriminelen de computer kunnen overnemen. En dan zijn er nog Duitse mails in omloop die zogenaamd gaan over rekeningen van telecomproviders als Vodafone, Telekom Deutschland en Telekom Leiter. Ook hier geldt: niet openen om zeker te zijn dat geen kwaadaardige software op de computer kan worden geïnstalleerd.
Tips:
►een foute link of knop is te herkennen door met de cursor op de link te staan, zonder erop te klikken. Bij de meeste programma's, zoals Internet Explorer, Firefox, Chrome en Outlook, verschijnt de echte link linksonder in beeld
►dit soort mails hebben vaak een dreigende toon zodat de ontvanger snel tot actie overgaat. Vaak (maar niet altijd) is slecht taalgebruik een aanwijzing dat de mail van fraudeurs komt.
►Ook vaak maar niet altijd: een vaag e-mailadres.
►Twijfel over een factuur? Neem contact op met het bedrijf via de contactgegevens op de officiële site.
►Verdachte of misleidende mail gekregen? Stuur het door naar valse-email@fraudehelpdesk.nl en verwijder daarna het bericht (ook uit de prullenbak).
► Informeer ook de NSO, zodat ook uw collega-ondernemers gewaarschuwd kunnen worden.