Acquisitiefraude
Acquisitiefraude is een manier van fraude waarbij malafide advertentiebureaus, uitgeverijen of adviesbureaus onder valse voorwendselen proberen advertentieopdrachten te krijgen. Acquisitiefraude kan op verschillende manieren voorkomen, bijvoorbeeld via de telefoon, via vertegenwoordigers of via een 'spooknota'.
Met name de laatste manier van acquisitiefraude komt veel voor in de tabaksdetailhandel. Ondernemers krijgen een sterk op een factuur lijkende aanbieding, vaak voor opname in telefoon- of bedrijvengidsen, maar ook bijvoorbeeld voor afgenomen software. Bedrijven zetten bijvoorbeeld uw naam op hun site, maken gebruik van het woord mkb, vermelden in hun fax of e-mail dat het om een telefonisch overeengekomen afspraak gaat.
Ook komt het voor dat bedrijven u per fax een advertentie met het logo van uw winkel sturen, om u als ondernemer over de streep te trekken. Veel ondernemers zijn zich van geen kwaad bewust of denken inderdaad deze afspraken gemaakt te hebben en tekenen de 'spooknota'. Zodra de ondernemer getekend heeft zit hij vaak voor een lange tijd, soms zelfs één of twee jaar, vast aan een bepaalde advertentie en moet hij maandelijks hiervoor een vast bedrag betalen. Ook betalen ondernemers voor software van rond de 100 euro, software die zij nooit besteld en zeker niet ontvangen hebben. Het lukt deze fraudeurs om op deze manier opdrachten binnen te halen voor een totaalbedrag van een slordige 400 miljoen euro per jaar! Bij de NSO zijn al individuele gevallen bekend waar de schade oploopt tot enkele tienduizenden euro's.
Met name tijdens de drukke decemberdagen en de zomerperiode proberen deze acquisitiefraudeurs hun slag te slaan. In de drukke periode of bij tijdelijke vervanging wordt er vaak sneller iets ondertekend, zonder precies te lezen waarover het gaat. Achteraf blijkt dan dat de ondernemer of zijn vervanger bijvoorbeeld heeft getekend voor een zogenaamde 'gratis' vermelding in een gids of er is telefonisch ingestemd met de plaatsing van een advertentie in een ander medium, maar er moet wel degelijk voor worden betaald.
Kijk hier voor tips ter voorkoming van acquisitiefraude
Ervaring met acquisitiefraude?
Meld dit dan bij de Fraude Helpdesk.
De Fraude Helpdesk geeft indien gewenst (preventieve) adviezen op het gebied van advertentiefraude. Ook doen zij waar mogelijk aangifte van advertentiefraude of acquisitiefraude.
Als u van een acquisitiefraudeur een factuur heeft ontvangen, dan kunt u contact opnemen met de Fraude Helpdesk.
Meld acquisitiefraude ook altijd bij de NSO! Daar worden meldingen verzameld en kortgesloten met MKB-Nederland. Bij veelvuldige meldingen over een bepaald bedrijf waarschuwt de NSO haar achterban hiervoor via de wekelijkse digitale nieuwsbrief Deze Week.
In voorkomende gevallen worden malafide bedrijven aangepakt door MKB-Nederland.
www.fraudehelpdesk.nl/ondernemers